piątek, 21 września 2018

Buraczki pasteryzowane na zupę lub sałatkę.

Dziwne miałam w tym roku buraki. Rosły pięknie, ale tylko liście. A korzenie były małe.
Wystarczyło jednak na botwinkę tę zjedzoną i tę zamrożoną. Wystarczyło też na kilka razy na sałatkę. Zrobiłam nawet kilka słoików sałatki z papryką i cebulą . Taką na zimę.
A dzisiaj zapasteryzowałam kilka słoików buraczków na zupę.



Składniki: 

Ugotowane buraczki


sól
gałązki koperku
olej słonecznikowy

Sposób przygotowania

Buraczki zetrzeć na jarzynówce
Przygotować przegotowaną wodę z 1 łyżką soli i 1 łyżką octu jabłkowego na 1 l wody.
Zalać buraczki, wymieszać i pozostawić na kilka godzin.


Do wyparzonych słoików wkładać odcedzone buraczki, lekko ugnieść.
Na wierzch położyć gałązki kopru i zalać olejem.



Zamknąć słoiczki i pasteryzować 15 minut od zagotowania.

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz