środa, 26 września 2018

Pieczone drożdżowe pierogi z nadzieniem pieczarkowym i dodatkami.

Gdy kończy się przetwarzanie płodów działkowych i mam więcej czasu, to wymyślam.
Dzisiaj upiekłam drożdżowe pierogi z farszem pieczarkowym.
Ale żeby nie był to "sklepowy" farsz dodałam różne dodatki.

Składniki ciasta:

0,5 kg mąki tortowej + podsypka i to co się wgniecie.
1 paczka świeżych drożdży
3 jajka + 1 jajko do posmarowania ( + 1 łyżeczka ziół prowansalskich i 1 łyżeczka granulowanego czosnku)
1 szklanka mleka
1 kostka masła
odrobina soli do mąki
1 łyżeczka cukru do rozczynu.

Składniki farszu:

1/2 kg pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
pieprz i 1 łyżka "warzywka"
1/4 czerwonej papryki
4 plastry sera
zielona pietruszka
koperek
2 gałązki szczypiorku



Sposób przygotowania:

Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 2 łyżek mąki i 1/4 szklanki ciepłego mleka zrobić zaczyn.
Odstawić w ciepłe miejsce.
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać 1/2 łyżeczki soli.
Masło rozpuścić w garnuszku z ciepłym mlekiem.
Do mąki dodać rozczyn, mleko z masłem, jajka i zagnieść lekkie elastyczne ciasto.
Wyrobić tak aby odchodziło od ręki, miało pęcherzyki i było gładkie i lśniące.
Przykryć ściereczką i pozostawić aby dwukrotnie powiększyło swoją objętość.
Przygotować farsz: usmażone na maśle pieczarki  z cebulą połączyć z pokrojonymi ziołami, papryką i serem. Wymieszać.


Kulę podzielić na 4 części.
Każdorazowo 1/4 kuli rozwałkować na stolnicy i wykrawać krążki.
Na środek nałożyć farsz , bok zwilżyć wodą i zlepić. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pierożki posmarować jajkiem zmieszanym z przyprawami i jeśli zostało masłem i mlekiem.


Piec około 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz