niedziela, 16 września 2018

Zapiekany kalafior .

Danie całoroczne. Jednak jesienią smakuję inaczej. A dodatek bazylii i suszonych pomidorów sprawia, że czujemy powiew wakacji w Italii.

Składniki:

Duży kalafior


1 szt. czerwonej papryki
kilka suszonych pomidorów
kilka ząbków czosnku
świeża bazylia
ser żółty


3 jajka
200 ml słodkiej śmietanki
sól i świeżo zmielony pieprz
troszkę oliwy z oliwek i tartej bułki do wysmarowania i obsypania brytfanny

Sposób przyrządzenia:

Kalafior krótko obgotowujemy w słonej wodzie . Musi być jędrny. Dzielimy na różyczki.
Paprykę, pomidory, czosnek i bazylię kroimy na paseczki.



Ser ścieramy na "jarzynówce".



Brytfannę smarujemy lekko oliwą i posypujemy tartą bułką. Wykładamy kalafior. Posypujemy połową sera.
Wykładamy paprykę, bazylię, czosnek i pomidory.


Posypujemy serem.
Śmietankę mieszamy z jajkami, solą i pieprzem i polewamy kalafior.



Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp 150 stopni około 1 godziny.


Zapiekankę studzimy kilka minut , będzie łatwiej pokroić i wyjąć.



I można podawać.



Smacznego!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz