piątek, 7 września 2018

Pomarańczowa zupa-krem z pieczonej dyni i papryki.

Wrzesień zaczyna sezon  na zupę dyniową. I robię ją każdego roku.
I każdego roku jest ona inna.
W tym roku jest z pieczonej ( z własnej działki) dyni piżmowej , papryki i czosnku, z dodatkiem soku z pomarańczy.
Mąż jak zawsze zachwyca się i mlaszcze.

Składniki: 

2 dynie piżmowe
2 czerwone papryki
1 duża główka czosnku
rosół + marchew, pietruszka i korzeniowy seler z rosołu
1 duża pomarańcza
sól, pieprz do smaku, bo rosół jest już doprawiony

bułki na grzanki
granulowany czosnek
suszone zioła
masło do posmarowania kromeczek bułki

Sposób przygotowania:

Dynie przekroić , usunąć pestki, podobnie paprykę.
Czosnek przeciąć na pół.
Warzywa wyłożyć na blachę posmarowaną olejem.




Wstawić do piekarnika i piec w temp. 150 stopni aż dynia będzie miękka . Około 1 godziny.


Zdjąć skórkę z papryki


Wycisnąć czosnek z łusek.


Wydrążyć delikatnie dynię


Z pomarańczy wycisnąć sok.



Wszystkie warzywa i sok przełożyć do garnka i zalać rosołem. Zmiksować.



Upiec grzanki



I podawać zupę posypaną pestkami. 



Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz