Gotowa porcja 4 klopsików o wadze 100 g ma zaledwie 128 kalorii. A sosu 100 ml - 31 kalorii.
Składniki na klopsiki.
400 g mięsa mielonego z piersi indyczej
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz i inne przyprawy do smaku.
Sposób przygotowania:
Do mięsa dodać jajko, bułkę i przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę.
Podzielić masę mięsną na 20 porcji i wrzucać na gotującą się posoloną lekko wodę.
Gotować około 10 minut.
Klopsiki wyjąć , a do wywaru wlać rozmąconą mąkę ( 4 łyżki ). Wywaru powinno być około 1 litra.
Chwilkę pogotować i dodać 3 łyżeczki chrzanu, a na koniec 4 łyżki śmietany.
Można dodać posiekaną zieloną pietruszkę.
Całość dania ma 261 kalorii.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz