Smażona wątróbka z cebulką. I wątróbka i cebulka są chrupiące. Ważne jest to , że jedyna przyprawą jaką dodałam jest moje warzywko. Oczywiście efekt chrupiący jest przy podaniu na świeżo. Ale odgrzana też jest super.
Składniki:
0,75 kg drobiowej wątróbki
olej do smażenia
1 łyżeczka masła jako dodatek do smażenia
3 cebule
3 łyżki mojej przyprawy do mięs
4 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
Wątróbkę opłukać w zimnej wodzie, odcedzić i oddzielić wiązania.
Wątróbkę włożyć do mleka i moczyć 1-2 godziny.
Potem wątróbkę odsączyć.
Mąkę wymieszać z 2 łyżkami przyprawy.
Wątróbkę włożyć do mąki i wymieszać.
Usmażyć na rumiano na wolnym ogniu, przełożyć do miseczki
Do pozostałej po wątróbce mąki wrzucić pokrojoną w ćwierćplasterki cebulę. Wymieszać i wrzucić na rozgrzaną patelnie z z niewielką ilością oleju i łyżeczką masła.
Zarumienioną cebulkę wyjąć do miseczki.
I można podać na talerzu wątróbkę oddzielnie i oddzielnie cebulkę. I z dodatkiem surówki. Ja dzisiaj podałam swoją sałatkę zimową z cukinii i papryki. A żeby było bardziej chrupiąco dodałam do niej mix pestek.
Można też wątróbkę dołożyć do usmażonej cebulki. Taka wersja jest pyszna po podgrzaniu.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz