Składniki na farsz:
0,5 kg pieczarek
0,2 wędzonego boczku
0,2 kg dobrej kiełbasy
2 kawałki kabanosków.
2 cebule
2 ząbki czosnku
0, 2 kg sera żółtego
2 słoiczki mojego ketchupu. W zastępstwie można dodać przecier pomidorowy.
Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki
1 paczka świeżych drożdży
1 szklanka mleka
5 łyżek oleju słonecznikowego
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Składniki pokroić.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć boczek, dodać cebulę i czosnek, dalej podsmażać.
Dodać kiełbaski i smażyć do wyparowania wody.
Dodać sos lub koncentrat pomidorowy i jeśli trzeba trochę wody.
Lekko poddusić.
Nastawić drożdże do wyrośnięcia.
Do mąki dodać sól i olej , a potem wyrośnięte drożdże i stopniowo mleko.
Wyrabiać ciasto na dość luźne i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto przełożyć na wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką blaszkę. Rozprowadzić po całości i upiec na złoty kolor w piekarniku nastawionym na 180 stopni.
Na wystudzonym cieście rozprowadzić farsz i posypać grubo serem.
Wstawić do piekarnika 180 stopni i podpiec do rozpłynięcia się sera.
A potem pozostaje tylko pokroić i przełożyć na talerze.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz