Sylwestra spędzamy z mężem w domowych pieleszach. Ale toaścik będzie wzniesiony "szampanem".
Aby nie było w Nowym Roku "głodno" , to upiekłam drożdżowe przegryzki.
Jedne na nutkę włoską...z oliwkami czarnymi i zielonymi, suszonymi pomidorkami, ziołami i serem parmezano reggiano. A drugie z orzechami pistacjowymi i ziemnymi oraz różnymi pestkami i dodatkiem sera cheddara.
Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki tortowej
1/2 kostki masła
1/2 szklanki mleka
3 jajka
2 opakowania suchych drożdży
1 łyżeczka soli
Składniki na I nadzienie:
6 suszonych pomidorów ( z saszetki bez oliwy)
10 oliwek czarnych i 10 oliwek zielonych
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka czosnku granulowanego
2 łyżki oliwy
1 łyżka startego sera parmezano
Składniki na II nadzienie:
1/3 szklanki posiekanych pistacji
1/3 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych
2 łyżki mixu pestek z dyni, słonecznika i pinii
1 łyżka mieszanki sezamu białego, czarnego i siemienia
2 łyżki oliwy
1 łyżka startego sera cheddar
Sposób przygotowania.
Do mąki dodajemy suche drożdże i sól. Mieszamy.
Wlewamy podgrzane mleko i masło.
Dodajemy jajka.
Zagniatamy ciasto. Musi być lekkie i elastyczne.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Dzielimy ciasto na 4 części.
Każdą rozwałkowujemy na cienki placek.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem z 1 łyżką mleka.
Posypujemy startym serem i wykładamy 2 łyżki farszu.
Zwijamy placek ściśle i kroimy na plastry 1 cm.
Przekładamy na blaszkę, smarujemy jajkiem z mlekiem. Posypujemy pestkami.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut.
Z pozostałym ciastem postępujemy podobnie. Zmieniamy tylko farsz.
Możemy też zrobić świderki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz