Ostatnio kupiłam brzoskwinie duże lecz twarde .
I wymyśliłam ciasto z nimi. Takie inne, bo brzoskwinie usmażyłam w maśle.
Składniki:
- ciasto
1/2 kg mąki tortowej
1 kostka masła
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu śmietankowego
4 żółtka
-smażone brzoskwinie
4 brzoskwinie
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
-beza:
4 białka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Ubić jajka , dodać cukier, dalej ubijać , dodać mąkę i jeszcze chwilkę ubijać.
Ubite białka wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia.
Piec w temp 140 stopni około 1 godziny. Sprawdzić patyczkiem czy beza jest sucha. uchylić piekarnik i jeszcze 10-15 minut suszyć.
Wyjąć bezę , ostudzić i z papierem wyłożyć na deskę.
W miedzy czasie usmażyć brzoskwinie. Z moich nie dałam rady zdjąć skórki, więc pokroiłam je ze skórką. Wyłożyłam je na podsmażone lekko masło z cukrem i cynamonem.
Smażyć brzoskwinie aż wyparuje woda i pozostanie lekki sos maślany. Ostudzić.
Z podanych składników ugnieść ciasto i równomiernie starkować po całej powierzchni blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Upiec na jasnozłoty kolor.
Wyłożyć brzoskwinie na upieczone ciasto, przykryć bezą i piec jeszcze około 15-20 minut w temperaturze 150 stopni.
Wystudzić , posypać lekko cukrem pudrem z wanilią. Ostudzić i można kroić.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz