piątek, 26 października 2018

Pierogi z pieczarkami.

Gdy dopada mnie jesienna nuda, to robię pierogi. Dzisiaj zrobiłam ze smażonymi pieczarkami.

Ciasto na pierogi:

1/2 mąki tortowej
1 łyżka masła
1/2 szklanki ciepłej wody
1 jajko

Farsz:

1/2 kg pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
2 łyżki tartej bułki
sól i pieprz ziołowy do smaku
zielona pietruszka

Sposób przygotowania:

Oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki
Cebulę kroimy w kostkę.
Na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki i smażymy do wyparowania soku.
Dodajemy sól i pieprz oraz bułkę tartą.
Mieszamy i jeszcze kilka minut smażymy.


Odstawiamy , studzimy a potem dodajemy zieloną pietruszkę.



Z podanych składników wyrabiamy elastyczne ciasto, wykrawamy krążki
Na środek każdego krążka kładziemy 1 łyżeczkę farszu.


Pierogi zlepiamy i odkładamy na deseczkę.


Na wrzącą lekko wodę wkładamy pierogi i  gdy zagotują się , gotujemy 2-3 minuty.
Wyjmujemy i polewamy stopionymi skwareczkami  z wędzonego boczku i cebuli.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz