Ciasto na pierogi:
1/2 mąki tortowej
1 łyżka masła
1/2 szklanki ciepłej wody
1 jajko
Farsz:
1/2 kg pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
2 łyżki tartej bułki
sól i pieprz ziołowy do smaku
zielona pietruszka
Sposób przygotowania:
Oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki
Cebulę kroimy w kostkę.
Na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki i smażymy do wyparowania soku.
Dodajemy sól i pieprz oraz bułkę tartą.
Mieszamy i jeszcze kilka minut smażymy.
Z podanych składników wyrabiamy elastyczne ciasto, wykrawamy krążki
Na środek każdego krążka kładziemy 1 łyżeczkę farszu.
Pierogi zlepiamy i odkładamy na deseczkę.
Na wrzącą lekko wodę wkładamy pierogi i gdy zagotują się , gotujemy 2-3 minuty.
Wyjmujemy i polewamy stopionymi skwareczkami z wędzonego boczku i cebuli.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz