Przygotowanie potraw świątecznych zaczynam od kapusty wigilijnej z duuużą ilością różnych grzybów. Robię jej więcej , bo z nią gotuje uszka i piekę pierogi. A i tradycją jest też przetestowanie na obiad w dniu gotowania.
Składniki:
3 kg kiszonej kapusty
po 250 g mrożonych kurek, borowików , podgrzybków
50 g suszonych borowików
2 cebule
2 ząbki czosnku
olej
2 kopiaste łyżki masła
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
gałka muszkatołowa
pieprz ziołowy
2 łyżki Warzywka
2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 1-2 godziny.
Mrożone grzyby rozmrozić.
Cebulę i czosnek pokroić i usmażyć na dużej ilości oleju z masłem .
Kapustę ( nie płukać) włożyć do garnka i dusić z niewielkim dodatkiem wody. Podlać w razie konieczności.
Do duszenia dodać przyprawy w koszyczku do zaparzania herbaty,
Odcedzić suszone grzyby, wodę wlać do kapusty. A grzyby pokroić.
Pokroić też rozmrożone grzyby.
Wszystkie grzyby dodać do usmażonej cebulki i dalej smażyć.
Do uduszonej kapusty dodać miód, wymieszać.
Dodać grzyby , wymieszać i dalej dusić.
Kapustę dusimy tak aby była lekko twarda, bo odstawiamy i dusimy na drugi lub trzeci dzień jeszcze raz.
Do pierogów kapustę z grzybami odcedzamy na sicie . Zawsze spłynie sporo sosu, a farsz będzie ściślejszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz