Na stolnicę wysypać mąkę, dodać suche składniki i olejek ( kilka kropli) , wymieszać.
Drożdże rozgnieść z łyżką mąki, cukru i kilkoma łyżkami mleka.
Odstawić do wyrośnięcia.
Do mleka dodać masło i lekko podgrzać.
Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i mleko z masłem oraz jajka 3 sztuki
Zagnieść ciasto i wyrobić je na gładką kulę.
Przykryć ściereczką do wyrośnięcia.
Z ciasta formować wałeczki i pokroić jak kopytka.
Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na złoty kolor . Około 10-15 minut.
Śliżyki wyjąć i dobrze wystudzić. Przełożyć do blaszanego pudełka i schować przed mężem. Koniecznie!!!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz