czwartek, 20 grudnia 2018

Śledzie po sułtańsku.

Śledzie po sułtańsku są drugie po śledziach w oleju na moim stole wigilijnym.
W tym roku troszkę je zmodyfikowałam i zyskały bardzo na smaku. Dodałam miodu gryczanego zamiast kwiatowego.

Składniki:

6 średnich filetów "matjasów" ( tych zażółconych bo są smaczniejsze)
4 cebule
2 duże garście sułtańskich rodzynek


olej słonecznikowy
1 słoiczek przecieru pomidorowego ( ja dodałam również  1/2 słoiczka swojego sosu z cukinii)
2 łyżki miodu gryczanego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
przyprawy: ziele angielskie, pieprz kolorowy, pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania:

Śledzie namoczyć w zimnej wodzie. A potem 2 razy zmienić wodę.
W tym czasie pokroić cebulę i razem z rodzynkami zeszklić na dużej ilości oleju.


Dodać przyprawy, przecier pomidorowy i miód.
Zamieszać i poddusić kilka minut.


Przełożyć do miski i ostudzić.
Śledzie odsączyć z wody o osuszyć ręcznikiem papierowym.
pokroić na kawałki i przełożyć do miski z cebula i rodzynkami. Wymieszać.


Przełożyć ściśle do słoika.


Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz