czwartek, 20 grudnia 2018

Śledzie w oleju.

Na Wigilię szykujemy wiele potraw. Między innymi śledzie. Na różnych kucharskich portalach znajdujemy wiele sposobów na ich przyrządzenie. Ale i tak wracamy do klasycznego śledzia w oleju.
Ja troszeczkę zmodyfikowałam przepis. Lecz ogólnie to klasyka.

Składniki:

6 średnich filetów matjasów ( tych zażółconych bo są smaczniejsze)
3 duże cebule
2 ząbki czosnku


olej słonecznikowy
sok z 1/2 cytryny
przyprawy
  ziele angielskie, pieprz kolorowy, gałka muszkatołowa, pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania:

Śledzie namoczyć w zimnej wodzie, potem 2 razy zmienić wodę
W czasie gdy śledzie moczą się, kroimy czosnek i cebulę.
Na patelnię wlewamy sporo oleju i szklimy cebulę z czosnkiem.


Przyprawy rozcieramy w moździerzu, dodajemy do cebuli.


Zeszkloną cebulę przekładamy do miski i dodajemy sok z cytryny. Studzimy.
Wymoczone śledzie ( czas podczas którego przygotowujemy cebulę powinien wystarczyć na moczenie) wykładamy na ręczniki i osuszamy.
Kroimy śledzie na kawałki i wkładamy do miski z cebulą i olejem. Jeśli uważamy, że jest za mało oleju, to troszkę dolewamy.


Mieszamy śledzie z cebulą i olejem i przekładamy ciasno do słoika.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz