Tym razem danie obiadowe.
Pieczona dynia faszerowana mięskiem.
Składniki:
1 dynia ( wystarczy na 4 osoby)
0,5 kg mięsa mielonego
1 jajko
dużo zielonej pietruszki, kopru i lubczyku
3-4 ząbki czosnku
4 plastry sera żółtego
sól ( zamiast soli można dać 1/2 łyżki "warzywka"- podnosi smak), pieprz mielony, gałka muszkatołowa i ziele angielskie ( też mielone), czosnek granulowany, suszona bazylia, oregano.
przecier pomidorowy
2-3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Dynię przekroić i wydrążyć.
Do mięsa mielonego dodać jajko, przyprawy i posiekaną zieleninę.
Na dno brytfanny wyłożyć przecier pomidorowy. Ja wyłożyłam zawartość słoiczka ze swoim ketchupem z cukinii. Dodać czosnek grubo pokrojony.
Z mięso połączyć z pozostałymi składnikami i wyrobić rękoma masę.
Nałożyć masę w zagłębienia dyni tworząc pagórek. Skropić oliwą. A dynię położyć na dno brytfanny, na przecier i czosnek.
Piec w temp. 150 stopni do miękkości. A potem położyć na dynię po 2 plastry sera i wstawić do piekarnika na 15 minut.
Gdy ser rozpuści się , wyjąć dynię i podawać z bagietką.
Uwaga!!!
Z pozostałego mięsa zrobić pulpety, włożyć do brytfanny . Upiec razem z dynią. A na następny dzień dodać do sosu kilka łyżek śmietany i mamy gotowe danie obiadowe.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz