piątek, 21 września 2018

Dynia faszerowana mięskiem.

Kolejna odsłona dyni piżmowej.
Tym razem danie obiadowe.

Pieczona dynia faszerowana mięskiem.

Składniki:

1 dynia ( wystarczy na 4 osoby)


0,5 kg mięsa mielonego
1 jajko
dużo zielonej pietruszki, kopru i lubczyku


3-4 ząbki czosnku
4 plastry sera żółtego
sól ( zamiast soli można dać 1/2 łyżki "warzywka"- podnosi smak), pieprz mielony, gałka muszkatołowa i ziele angielskie ( też mielone), czosnek granulowany, suszona bazylia,  oregano.
przecier pomidorowy
2-3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Dynię przekroić i wydrążyć.
Do mięsa mielonego dodać jajko, przyprawy i posiekaną zieleninę.



Na dno brytfanny wyłożyć przecier pomidorowy. Ja wyłożyłam zawartość słoiczka ze swoim ketchupem z cukinii. Dodać czosnek grubo pokrojony.

Z mięso połączyć z pozostałymi składnikami i wyrobić rękoma masę.
Nałożyć masę w zagłębienia dyni tworząc pagórek. Skropić oliwą.  A dynię położyć na dno brytfanny, na przecier i czosnek.


Piec w temp. 150 stopni do miękkości. A potem położyć na dynię po 2 plastry sera i wstawić do piekarnika na 15 minut.


Gdy ser rozpuści się , wyjąć dynię i podawać z bagietką.



Uwaga!!!

Z pozostałego mięsa zrobić pulpety, włożyć do brytfanny . Upiec razem z dynią. A na następny dzień dodać do sosu kilka łyżek śmietany i mamy gotowe danie obiadowe. 

Smacznego!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz