Idealne do jesiennej kawki na działce. Lekkie i puszyste dyniowe muffinki zawsze się sprawdzą.
Składniki:
2 szklanki upieczonej i odsączonej dyni.
1 szklanka mąki
1/2 szklanka oleju
1 jajko
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
kilkanaście kropel aromatu waniliowego
można dodać garść rodzynek lub żurawin suszonych ( ja tak zrobiłam)
I tu uwaga!!!
Zamiast mleka około 1 szklanki soku z dyni ( powstałego po odcedzeniu dyni). Soku jest sporo gdy dynia postoi 1-2 dni w lodówce. To tak przez przypadek. Ale wyszło na dobre.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki bez żurawiny lub rodzynek włożyć do głębokiego naczynia. Kolejność nieważna.
Zmiksować i pozostawić na 1/2 godziny aby ciasto odpoczęło.
Nałożyć do foremek po 2 łyżki, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz