Danie całoroczne. Jednak jesienią smakuję inaczej. A dodatek bazylii i suszonych pomidorów sprawia, że czujemy powiew wakacji w Italii.
Składniki:
Duży kalafior
1 szt. czerwonej papryki
kilka suszonych pomidorów
kilka ząbków czosnku
świeża bazylia
ser żółty
3 jajka
200 ml słodkiej śmietanki
sól i świeżo zmielony pieprz
troszkę oliwy z oliwek i tartej bułki do wysmarowania i obsypania brytfanny
Sposób przyrządzenia:
Kalafior krótko obgotowujemy w słonej wodzie . Musi być jędrny. Dzielimy na różyczki.
Paprykę, pomidory, czosnek i bazylię kroimy na paseczki.
Ser ścieramy na "jarzynówce".
Brytfannę smarujemy lekko oliwą i posypujemy tartą bułką. Wykładamy kalafior. Posypujemy połową sera.
Wykładamy paprykę, bazylię, czosnek i pomidory.
Posypujemy serem.
Śmietankę mieszamy z jajkami, solą i pieprzem i polewamy kalafior.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp 150 stopni około 1 godziny.
Zapiekankę studzimy kilka minut , będzie łatwiej pokroić i wyjąć.
I można podawać.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz