I każdego roku jest ona inna.
W tym roku jest z pieczonej ( z własnej działki) dyni piżmowej , papryki i czosnku, z dodatkiem soku z pomarańczy.
Mąż jak zawsze zachwyca się i mlaszcze.
Składniki:
2 dynie piżmowe
2 czerwone papryki
1 duża główka czosnku
rosół + marchew, pietruszka i korzeniowy seler z rosołu
1 duża pomarańcza
sól, pieprz do smaku, bo rosół jest już doprawiony
bułki na grzanki
granulowany czosnek
suszone zioła
masło do posmarowania kromeczek bułki
Sposób przygotowania:
Dynie przekroić , usunąć pestki, podobnie paprykę.
Czosnek przeciąć na pół.
Warzywa wyłożyć na blachę posmarowaną olejem.
Wstawić do piekarnika i piec w temp. 150 stopni aż dynia będzie miękka . Około 1 godziny.
Zdjąć skórkę z papryki
Wycisnąć czosnek z łusek.
Wydrążyć delikatnie dynię
Z pomarańczy wycisnąć sok.
Wszystkie warzywa i sok przełożyć do garnka i zalać rosołem. Zmiksować.
Upiec grzanki
I podawać zupę posypaną pestkami.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz