Składniki:
1/2 sztuki dyni piżmowej
1/2 kostki masła
3 żółtka
około 1/2 kg mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka sody
1 opakowanie cukru wanilinowego
troszkę aromatu waniliowego
3 duże jabłka
Kruszonka:
1/2 kostki masła
podobnie objętościowo cukru pudru
podobnie objętościowo mąki tortowej
2 łyżki zmielonego cynamonu.
Sposób przygotowania:
Dynię przekroić , usunąć pestki i upiec .
Gdy dynia jest już miękka wyjąć z piekarnika, ostudzić i wydrążyć.
Na stolnicę wyłożyć dynię i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Dodać sypkie składniki i zagnieść. Będzie rzadkie. Dodać roztarte z mąką masło i żółtka
Dodawać mąkę stopniowo zagniatając ciasto do uzyskania kuli. Będzie to dalej miękkie ciasto, ale da się uformować i przenieść na blaszkę.
Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną posmarowanym lekko masłem papierem .
Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne , pokroić na cząstki i wyłożyć na ciasto.
Posypać grubo kruszonką.
Wstawić do nagrzanego do temp. 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny.
Ostudzić i zajadać.
Jest pachnące, wilgotne i przepyszne.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz