piątek, 14 września 2018

Dyniowe ciasto z jabłkami i cynamonową kruszonką.

Mam jednak kilka sztuk dyni piżmowej . Była już zupa, były muffinki. A dzisiaj upiekłam ciasto dyniowe. Takie z jabłkami i cynamonową kruszonką.



Składniki:

1/2 sztuki dyni piżmowej
1/2 kostki masła
3 żółtka
około 1/2 kg mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka sody
1 opakowanie cukru wanilinowego
troszkę aromatu waniliowego
3 duże jabłka

Kruszonka:

1/2 kostki masła
podobnie objętościowo cukru pudru
podobnie objętościowo mąki tortowej
2 łyżki zmielonego cynamonu.

Sposób przygotowania:

Dynię przekroić , usunąć pestki  i upiec .


Gdy dynia jest już miękka wyjąć z piekarnika, ostudzić i wydrążyć.


Na stolnicę wyłożyć dynię i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Dodać sypkie składniki i zagnieść. Będzie rzadkie. Dodać roztarte z mąką masło i żółtka
Dodawać mąkę stopniowo zagniatając ciasto do uzyskania kuli. Będzie to dalej miękkie ciasto, ale da się uformować i przenieść na blaszkę.


Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną posmarowanym lekko masłem papierem .


Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne , pokroić na cząstki i wyłożyć na ciasto.


Posypać grubo kruszonką.


Wstawić do nagrzanego  do temp. 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny.


Ostudzić i zajadać.
Jest pachnące, wilgotne i przepyszne.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz