Dzisiaj włoskie warzywo a smak typowo polski.
Babka z cukinii z mięskiem i kurkami.
Składniki:
2 cukinie
około 0,3 kg wędzonego boczku
około 0,3 kg łopatki
2 duże cebule
około 0,2 kg kurek
150 g tartego sera żółtego
3 jajka
około 200 g kaszy mannej
1 łyżka proszku do pieczenia
sól, pieprz ziołowy
świeże lub mrożone zioła: majeranek, cząber, lubczyk ( bez bazylii i tymianku, babka ma mieć polski smak).
Sposób przygotowania:
Kurki moczymy w osolonej wodzie i czyścimy.
Boczek i łopatkę kroimy w gruba kostkę. Podsmażamy do wyparowania wody. Lekko rumienimy.
Dodajemy kurki, większe kroimy na pół. podsmażamy.
Dodajemy pokrojona w grubą kostkę cebulę.
Smażymy. Studzimy,
Cukinię obieramy, wydrążamy i ścieramy na "jarzynówce". Posypujemy solą o zostawiamy na 1-3 godziny aby puściła sok.
Do garnka wyciskamy w rękach i nad sitem cukinię.
Dodajemy usmażone mięso z kurkami.
Dodajemy ser i rozmącone jajka.
Dodajemy kaszę manną i proszek do pieczenia.
I dodajemy zioła
sól ( ostrożnie, bo cukinia jest już posolona a i mięsko też jest słone).
Dokładnie mieszamy i wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką brytfanny.
Pieczemy około 1 godziny w temp. 180 stopni.
A to już babka na talerzu z dodatkiem malutkich kiszonych ogóreczków i marchewki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz