niedziela, 19 sierpnia 2018

Babka z cukinii z mięskiem i kurkami.

I już ostatni w tym roku przerób cukinii.

Dzisiaj włoskie warzywo a smak typowo polski.

Babka z cukinii z mięskiem i kurkami.

Składniki:

2 cukinie



około 0,3 kg wędzonego boczku
około 0,3 kg łopatki
2 duże cebule
około 0,2 kg kurek


150 g  tartego sera żółtego
3 jajka
około 200 g kaszy mannej
1 łyżka proszku do pieczenia
sól, pieprz ziołowy
świeże lub mrożone zioła: majeranek, cząber, lubczyk ( bez bazylii i tymianku, babka ma mieć polski smak).

Sposób przygotowania:

Kurki moczymy w osolonej wodzie i czyścimy.
Boczek i łopatkę kroimy w gruba kostkę. Podsmażamy do wyparowania wody. Lekko rumienimy.


Dodajemy kurki, większe kroimy na pół. podsmażamy.


Dodajemy pokrojona w grubą kostkę cebulę.


Smażymy. Studzimy,
Cukinię obieramy, wydrążamy i ścieramy na "jarzynówce". Posypujemy solą o zostawiamy na 1-3 godziny aby puściła sok.
Do garnka wyciskamy w rękach i nad sitem cukinię.
Dodajemy usmażone mięso z kurkami.
Dodajemy ser i rozmącone jajka.
Dodajemy kaszę manną i proszek do pieczenia.
I dodajemy zioła


sól ( ostrożnie, bo cukinia jest już posolona a i mięsko też jest słone).
Dokładnie mieszamy i wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką brytfanny.
Pieczemy około 1 godziny w temp. 180 stopni.




A to już babka na talerzu z dodatkiem malutkich kiszonych ogóreczków i marchewki.




Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz