A więc dzisiaj kolejna odsłona sałatki. Tym razem będzie coś w rodzaju pikli. Z dodatkiem kalafiora, zielonej fasolki szparagowej, papryki słodkiej i papryki chili. No i cebuli i czosnku.
Składniki podaję w przybliżeniu, bo każdy ma inną ilość cukinii i dodatków.
Oczywiście cukinia, mała z miękką skórką i bez wykształconych nasionek. Ja miałam 7 sztuk.
Kalafior
Fasolka szparagowa , 3 garście.
Młoda marchewka
Papryka czerwona , 2 sztuki
Cebula szalotka 3 sztuki
Czosnek 6 ząbków
Pomidorki koktajlowe po 2 żółte i 2 czerwone na każdy słoik.
1 szklanka octu jabłkowego
5 szklanek wody
5 łyżeczek soli do przetworów
5 łyżek cukru
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka ziela angielskiego
5 dużych listków laurowych.
Lubię dużo przypraw.
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od zagotowania zalewy i pogotowania jej około 5 minut. Przykrywamy i niech nabiera mocy i studzi się.
Warzywka oczyszczamy. Cukinii nie obieramy.
Paprykę oczyszczamy z ziarenek i białych części.
Fasolce obcinamy końcówki.
Marchewkę oskrobujemy.
Marchewkę kroimy na talarki i wrzucamy do i lekko osolonej wrzącej wody. w momencie gdy znów zaczyna wrzeć, marchewkę wyjmujemy.
Fasolkę dzielimy na krótsze kawałki, wrzucamy na osoloną wrzącą wodę i od momentu ponownego wrzenia gotujemy 2-3 minuty, fasolkę wyjmujemy.
Kalafior dzielimy na różyczki , wrzucamy na osoloną wrzącą wodę. Od momentu zawrzenie gotujemy 2-3 minuty, wyjmujemy.
Szalotkę kroimy na grubsze plastry i podobnie jak pozostałe warzywa wrzucamy do wrzątku. Gdy woda wrze znowu, szalotkę wyjmujemy.
Tak przygotowane wstępnie warzywa gwarantują nam, że pikle nie zepsują się.
Cukinię kroimy w grubsze plasterki.
A paprykę w większe kawałki.
Czosnek kroimy w plasterki.
Wszystkie warzywa wrzucamy do jednego gara i posypujemy lekko solą. Mieszamy i odstawiamy na kilka godzin aby warzywka popracowały ze sobą.
Do wyparzonych słoików nakładamy do połowy warzywa, na nie kładziemy po 2 żółte i 2 czerwone pomidorki, przykrywamy warzywami i lekko ugniatamy.
Zalewamy zalewą i chwilkę czekamy aż ją wchłoną, w razie potrzeby uzupełniamy. Warzywa muszą być przykryte.
Pasteryzujemy 15 minut.
Smacznego.
Bardzo dobry przepis dziękuję jest na czasie.
OdpowiedzUsuń