To już ostatnia w tym roku sałatka z cukinii. Przypomina w wyglądzie i smaku surówkę z kiszonej kapusty. I myślę, że będzie świetnym dodatkiem do smażonej ryby lub wątróbki.
Składniki:
Oczywiście cukinia bardzo dojrzała - 3 sztuki
Marchewka
Szalotka - 4 sztuki
Papryka czerwona - 4 sztuki
Bazylia ( nie koniecznie, ale ja daję swoje zioła do wszystkiego)
Klasyczna zalewa
Sposób przygotowania:
Marchew zetrzeć na "jarzynówce", wyłożyć do garnka, lekko posolić, wymieszać i niech mięknie.
Cukinię obrać, wydrążyć i zetrzeć na jarzynówce.
Cukinię dodać do marchwi, wymieszać.
Szalotkę pokroić i sparzyć.
Paprykę oczyścić i pokroić w paseczki.
Szalotkę i paprykę dodać do cukinii. Posolić i wymieszać. Dodać posiekane listki bazylii.
Przykryć warzywa i niech nabierają smaku. Kilka razy wymieszać.
Zagotować zalewę, ostudzić i zalać nią warzywa.
Wymieszać i zostawić na noc.
Do wyparzonych słoików nakładać ściśle warzywa. Dolać troszkę zalewy aby były przykryte. A potem 1-2 łyżki oleju ( ja dałam słonecznikowego).
Zakręcić słoiki i pasteryzować 10 minut od zagotowania. Aby nie rozgotowały się warzywa.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz