sobota, 11 sierpnia 2018

Sałatka z cukinii przypominająca surówkę z kiszonej kapusty.

To już ostatnia  w tym roku sałatka z cukinii. Przypomina w wyglądzie i smaku surówkę z kiszonej kapusty. I myślę, że będzie świetnym dodatkiem do smażonej ryby lub wątróbki.

Składniki:

Oczywiście cukinia bardzo dojrzała - 3 sztuki
Marchewka
Szalotka - 4 sztuki
Papryka czerwona - 4 sztuki
Bazylia ( nie koniecznie, ale ja daję swoje zioła do wszystkiego)
Klasyczna zalewa

Sposób przygotowania:

Marchew zetrzeć na "jarzynówce", wyłożyć do garnka, lekko posolić, wymieszać i niech mięknie.


Cukinię obrać, wydrążyć i zetrzeć na jarzynówce.


Cukinię dodać do marchwi, wymieszać.
Szalotkę pokroić i sparzyć.


Paprykę oczyścić i pokroić w paseczki.


Szalotkę i paprykę dodać do cukinii. Posolić i wymieszać. Dodać posiekane listki bazylii.


Przykryć warzywa i niech nabierają smaku. Kilka razy wymieszać.



Zagotować zalewę, ostudzić i zalać nią warzywa.
Wymieszać i zostawić na noc.

Do wyparzonych słoików nakładać ściśle warzywa. Dolać troszkę zalewy aby były przykryte. A potem 1-2 łyżki oleju ( ja dałam słonecznikowego).

Zakręcić słoiki i pasteryzować 10 minut od zagotowania. Aby nie rozgotowały się warzywa.



Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz