Jesień jest idealną porą roku na wprowadzanie nowych smaków do naszej kuchni.
Dzisiaj danie z kuchni bliskowschodniej...szakszuka.
Pychota na kolację.
Składniki (celowo nie podaję ilości bo jest to danie z serii " nawinie")
Ugotowana fasolka szparagowa
Czerwona papryka
Pomidory
Troszkę papryczki chili
Cebula szalotka, czosnek
Dymka ze szczypiorkiem
Jajka
Zioła ( oregano, bazylia, tymianek, cząber) ale bez przesady.
Sól, pieprz mielony
Troszkę oleju do smażenia i łyżeczka masła dla wzbogacenia smaku
Sposób przygotowania:
Cebulę szalotkę pokroić w plasterki, podobnie czosnek.
Zeszklić na małej ilości oleju.
Dodać paprykę i dalej smażyć.
Dodać fasolkę i smażyć dalej.
I dodać szczypior i pomidory.
Chwilkę podsmażyć i dodać przyprawy i masło. Przykryć pokrywką i wolno dusić. Do momentu gdy zostanie niewiele sosu.
Zrobić wgłębienia i wbić jajka.
Przykryć pokrywką i dusić na niewielkim ogniu aż białko się zetnie.
Podawać z ulubionym pieczywem. Ja dzisiaj podałam ze swoim chlebem .
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz