wtorek, 21 sierpnia 2018

Z serii dań zapożyczonych. Dzisiaj szakszuka.

Jesień jest idealną porą roku na wprowadzanie nowych smaków do naszej kuchni.
Dzisiaj danie z kuchni bliskowschodniej...szakszuka.
Pychota na kolację.

Składniki (celowo nie podaję ilości bo jest to danie z serii " nawinie")

Ugotowana fasolka szparagowa
Czerwona papryka
Pomidory
Troszkę papryczki chili
Cebula szalotka, czosnek
Dymka ze szczypiorkiem
Jajka


Zioła ( oregano, bazylia, tymianek, cząber) ale bez przesady.
Sól, pieprz mielony
Troszkę oleju do smażenia i łyżeczka masła dla wzbogacenia smaku

Sposób przygotowania:

Cebulę szalotkę pokroić w plasterki, podobnie czosnek.
Zeszklić na małej ilości oleju.
Dodać paprykę i dalej smażyć.
Dodać fasolkę i smażyć dalej.


I dodać szczypior i pomidory.


Chwilkę podsmażyć i dodać przyprawy i masło. Przykryć pokrywką i  wolno dusić. Do momentu gdy zostanie niewiele sosu.
Zrobić wgłębienia i wbić jajka.
Przykryć pokrywką i dusić na niewielkim ogniu aż białko się zetnie.


Podawać z ulubionym pieczywem. Ja dzisiaj podałam ze swoim chlebem .

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz