Jeszcze mam cukinie i wymyślam wariacje z nimi.
Dzisiaj pikle w klimacie hinduskim. Z orientalnymi bardzo dodatkami.
Składniki:
Oczywiście dojrzałe cukinie - 2 sztuki
gwiazdki anyżu
kwiatki goździków
ziarna kolendry
kardamon
ziarna kolorowego pieprzu
gałązki świeżego tymianku
Zalewa do cukinii:
1 szklanka octu jabłkowego
5 szklanek wody
5 łyżeczek soli
5 łyżek cukru
Dowolnie ale bez przesady orientalne dodatki
1 laska cynamonu
2 gwiazdki anyżu
10 goździków
4 ziarna kardamonu
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka pieprzu
na każdy zapełniony słoiczek 4-5 gałązek tymianku
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę, gotować 10 minut , wyłączyć, niech stygnie i nabiera mocy.
Cukinię obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę.
Posypać 1 łyżką soli , wymieszać i poczekać aż puści sok.
Do wyparzonych słoików nakładać cukinię bez soku.
Dodać gałązki tymianku i zalać ostudzoną i przecedzoną zalewą.
Chwilkę odczekać i ewentualnie dopełnić wsiąkniętą zalewę.
Zamknąć słoiki i pasteryzować 15 minut od zagotowania.
Mam nadzieję, że takie pikle rozjaśnią Wam pochmurne jesienne dni i rozgrzeją zimowe wieczory.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz