środa, 1 sierpnia 2018

Nowy eksperyment smakowy z cukinią.

Lubię fantazjować i eksperymentować kulinarnie.
Jeszcze mam cukinie i wymyślam wariacje z nimi.
Dzisiaj pikle w klimacie hinduskim. Z orientalnymi bardzo dodatkami.

Składniki:

Oczywiście dojrzałe cukinie - 2 sztuki



dodatki: laska cynamonu
              gwiazdki anyżu
              kwiatki goździków
              ziarna kolendry
              kardamon
              ziarna kolorowego pieprzu
              gałązki świeżego tymianku



Zalewa do cukinii:

1 szklanka octu jabłkowego
5 szklanek wody
5 łyżeczek soli
5 łyżek cukru
Dowolnie ale bez przesady orientalne dodatki
   1 laska cynamonu
   2 gwiazdki anyżu
   10 goździków
    4 ziarna kardamonu
   1 łyżeczka kolendry
   1 łyżeczka pieprzu
   na każdy zapełniony słoiczek 4-5 gałązek tymianku   

Sposób przygotowania:

Przygotować zalewę, gotować 10 minut , wyłączyć, niech stygnie i  nabiera mocy.
Cukinię obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę.
Posypać 1 łyżką soli , wymieszać i poczekać aż puści sok.
Do wyparzonych słoików nakładać cukinię bez soku.
Dodać gałązki tymianku i zalać ostudzoną i przecedzoną zalewą.
Chwilkę odczekać i ewentualnie dopełnić wsiąkniętą zalewę.
Zamknąć słoiki i pasteryzować 15 minut od zagotowania.


Mam nadzieję, że takie pikle rozjaśnią Wam pochmurne jesienne dni i rozgrzeją zimowe wieczory.

Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz