poniedziałek, 5 listopada 2018

Smażone ziemniaki z kiełbaską i jajkami.

Często bywa tak, że domownikom "za bardzo "posmakuje obiad zostawiony na jutro. I trzeba jednak go zrobić . A zbytnio nie mamy na to ochoty. I tak było we wczorajszą niedzielę.
Końcówka zupy, to zdecydowanie za mało jak na niedzielny obiad. Nawet gdy domowników jest tylko dwoje.
I tak zrobiłam danie dość szybkie i z wykorzystaniem zawartości lodówki "przed zakupami".

Smażone ziemniaki z kiełbaskami i sadzonymi jajkami.

Składniki:

ziemniaki
frankfurterki
cebula, czosnek
papryczka chili
oliwki zielone i czarne
zioła i przyprawy
jajka
Olej słonecznikowy do smażenia


Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać i pokroić w plastry, wyłożyć na rozgrzaną patelnię z tłuszczem.



Usmażyć na złoty kolor i zmniejszyć ogień. Lekko dusić do miękkości pod przykryciem 



Pokroić kiełbaski



Pokroić cebulę i papryczkę


Usmażyć kiełbaski, dodać cebulę, czosnek  i papryczkę.
a potem dodać pokrojone oliwki .



Dodać przyprawy i zioła prowansalskie, wymieszać i chwilkę dusić.



W zagłębienia wbić jajka i pod przykryciem i na wolnym ogniu usmażyć. 



Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz