Końcówka zupy, to zdecydowanie za mało jak na niedzielny obiad. Nawet gdy domowników jest tylko dwoje.
I tak zrobiłam danie dość szybkie i z wykorzystaniem zawartości lodówki "przed zakupami".
Smażone ziemniaki z kiełbaskami i sadzonymi jajkami.
Składniki:
ziemniaki
frankfurterki
cebula, czosnek
papryczka chili
oliwki zielone i czarne
zioła i przyprawy
jajka
Olej słonecznikowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry, wyłożyć na rozgrzaną patelnię z tłuszczem.
Usmażyć na złoty kolor i zmniejszyć ogień. Lekko dusić do miękkości pod przykryciem
Pokroić kiełbaski
Pokroić cebulę i papryczkę
Usmażyć kiełbaski, dodać cebulę, czosnek i papryczkę.
a potem dodać pokrojone oliwki .
Dodać przyprawy i zioła prowansalskie, wymieszać i chwilkę dusić.
W zagłębienia wbić jajka i pod przykryciem i na wolnym ogniu usmażyć.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz