wtorek, 27 listopada 2018

Własne i zdrowe przyprawy do zup i mięs.

Nie wytrzymuję bez robienia zapasów. Chociaż takich malutkich. Od wczoraj szaleję ze zdrowymi przyprawami do zup i mięs typu"warzywko". Bez słynnego glutaminianu sodu.


Żałuję, że nie zrobiłam takich przypraw jesienią gdy można było zagospodarować działkowe zbiory.
Ale jeszcze tak wiele jesieni przede mną, że nadrobię. Wariantów przyprawy może być wiele, ale baza zawsze jest taka sama.

Składniki: 

Marchew, pietruszka korzeniowa, seler korzeniowy i naciowy, por, kapusta, czosnek.


Dodatkami mogą być świeże lub mrożone zioła ( bazylia, oregano, tymianek, lubczyk, cząber, koper)


Dodatkiem może też być kolorowa papryka ( będzie w następnej partii), papryczka chili.
Sól himalajska lub nasza kamienna bez jodu.
Zmielony pieprz naturalny, zmielone ziele angielskie i zmielona gałka muszkatołowa.
Zmielone też: papryka czerwona słodka, papryka wędzona i papryczki chili.
Proporcji nie podaję, bo to zależy od "producenta". 

Oczyszczone warzywa ( cebulę, por, czosnek, kapustę i seler naciowy) kroimy drobno, a marchew, pietruszkę seler ścieramy na tarce "jarzynówce.



Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropionej lekko oliwą z oliwek. 
Dodajemy posiekane zioła, skrapiamy znów lekko oliwą i dokładnie mieszamy.



Wstawiamy do piekarnika ustawionego na 75 stopni i przy uchylonych drzwiczkach suszymy około 4-5 godzin. Od czasu do czasu mieszamy warzywa. 



Do wysuszonych warzyw dodajemy przyprawy i sól. Soli dajemy około 2 łyżek a przypraw po łyżeczce lub pół łyżeczki , jeśli chcemy przyprawę łagodną. 

Przyprawę bez ostrych dodatków możemy stosować do zup i rosołu.

Uwaga!!! Susz warzywny można zemleć w rozdrabniaczu lub kielichowym mikserze. 

Smacznego!!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz