I nadałam mu nazwę " Malinowy chruśniak".
Ciasto z tych droższych i czasochłonnych.
Składniki na ciasto:
2 opakowania świeżego szpinaku 2 x 200 g
1/2 kg mąki krupczatki
300 ml oleju słonecznikowego
4 jajka
250 g drobnego cukru
1 łyżka esencji waniliowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
500 g serka mascarpone
330 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny deserowej
6 łyżek wrzącej wody
Warstwa malinowa:
2 opakowania mrożonych malin
3 galaretki malinowe
1/2 l gorącej wody
Sposób przygotowania:
Szpinak sparzyć i przelać zimną wodą.
Wycisnąć w rękach i zmiksować.
Jajka ubić z cukrem, dodać esencję waniliową i olej. Ciągle miksując dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dodać stopniowo szpinak i dalej miksować .
Ciasto wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia wysmarowanym masłem.
Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec około 1 godziny. Do suchego patyczka.
W tym czasie przygotować pierwszą porcję kremu.
250 g serka i 1/2 opakowania śmietanki zmiksować z 2 łyżkami cukru pudru.
Dodać żelatynę ( 3 łyżeczki rozpuszczone w 3 łyżkach gorącej wody) i dalej miksować.
Upieczone i ostudzone ciasto przeciąć na 2 części. Dolna ...grubsza.
Wyłożyć krem
Galaretki rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody i ostudzić.
Do malin rozdrobnionych
wlać galaretkę i wymieszać. Jeśli maliny będą zimne, to bardzo szybko zaczną tężeć.
Na krem wyłożyć maliny.
Przygotować druga porcję kremu i wyłożyć na galaretkę z malinami.
Z górnej części ciasta wyjąć zieloną część i rozkruszyć w palcach.
Rozkruszonym zielonym ciastem posypać drugą warstwę kremu.
Ciasto przykryć aluminiową folia i włożyć do lodówki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz