piątek, 30 listopada 2018

Malinowy chruśniak.

Dzisiaj są Jędrusiowe imieniny. Więc ciasto mu upiekłam. Taką nową nowość w naszym domu.
I nadałam mu nazwę " Malinowy chruśniak".



Ciasto z tych droższych i czasochłonnych.

Składniki na ciasto:

2 opakowania świeżego szpinaku 2 x 200 g
1/2 kg mąki krupczatki
300 ml oleju słonecznikowego
4 jajka
250 g drobnego cukru
1 łyżka esencji waniliowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

500 g serka mascarpone
330 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny deserowej
6 łyżek wrzącej wody

Warstwa malinowa:

2 opakowania mrożonych malin
3 galaretki malinowe
1/2 l gorącej wody

Sposób przygotowania:

Szpinak sparzyć i przelać zimną wodą.
Wycisnąć w rękach i zmiksować.

Jajka ubić z cukrem, dodać esencję waniliową i olej. Ciągle miksując dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.


Dodać stopniowo szpinak i dalej miksować .


Ciasto wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia wysmarowanym masłem.


Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec około 1 godziny. Do suchego patyczka.

W tym czasie przygotować pierwszą porcję kremu.
250 g serka i 1/2 opakowania śmietanki zmiksować z 2 łyżkami cukru pudru.
Dodać żelatynę ( 3 łyżeczki rozpuszczone w 3 łyżkach gorącej wody) i dalej miksować.

Upieczone i ostudzone ciasto przeciąć na 2 części. Dolna ...grubsza.


Wyłożyć krem


Galaretki rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody i ostudzić.
Do malin rozdrobnionych 


wlać galaretkę i wymieszać. Jeśli maliny będą zimne, to bardzo szybko zaczną tężeć.
Na krem wyłożyć maliny.


Przygotować druga porcję kremu i wyłożyć na galaretkę z malinami. 


Z górnej części ciasta wyjąć zieloną część i rozkruszyć w palcach. 



Rozkruszonym zielonym ciastem posypać drugą warstwę kremu.


Ciasto przykryć aluminiową folia i włożyć do lodówki. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz