A więc wczoraj ugotowałam rosół i doprawiłam mięsko aby przez noc przegryzło się przyprawami.
A dzisiaj zrobiłam ciasto na pierogi i je ulepiłam.
Składniki:
Rosół dowolny .
Ciasto na pierogi ( mąka, masło, jajko i letnia woda) lekkie i elastyczne.
Farsz na pierogi:
1/2 kg mielonej szynki
1 łyżka majeranku,
1 łyżka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Do mięsa dodać przyprawy i dokładnie wymieszać .
Przykryć folią o postawić w lodówce aby nabrało smaku.
Z ciasta formować krążki i nałożyć na środek kulkę z mięsa.
Zlepić brzegi i przełożyć na deseczkę.
Dzyndzołki
Kołduny
Wkładać do wrzątku i gotować na wolnym ogniu 5 minut od momentu zawrzenia.
Do miseczki nałożyć kołduny, dodać zieloną pietruszkę i zalać rosołem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz