Mówisz, masz!!!
Składniki:
2 duże cukinie
kawałek wędzonego boczku , kawałek łopatki. Celowo nie podaję ilości . Ja dałam boczku około 25 dag, a łopatki około 50 dag.
3 cebule
3 ząbki czosnku
ser żółty około 20 dag
3 jajka
1 kubek mąki ( powinno mąki być około 1/3 objętości odciśniętej cukinii)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
spora ilość świeżych ziół( bazylia, tymianek, majeranek , cząber). Zioła dajemy zgodnie ze swoim smakiem. Możemy je zastąpić zieloną pietruszką, ale w sporej ilości.
Sól i pieprz ziołowy do smaku
Masło i bułka tarta do wysmarowania i posypania formy do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Cukinię obrać i wydrążyć.
Następnie zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, wsypać 1 łyżkę soli, wymieszać i pozostawić aby wydzielił się sok.
W tym czasie usmażyć pokrojony boczek i łopatkę. Usmażyć na rumiano. Można dodać troszkę masła. Dodać pokrojoną,a cebulę i czosnek. Smażyć dalej uważając aby nie przypalić, bo będzie gorzkie.
Przygotować zioła
I posiekać
Zetrzeć ser
Odcisnąć na sicie i wygniatając ręką cukinię.
Dodać rozmieszane jajka, przyprawy i zioła.
Dodać ser, mięso , mąkę i proszek do pieczenia.
Przed dodaniem każdego składnika wymieszać masę dokładnie.
Formę do pieczenia wysmarować masłem, posypać tartą bułką i wyłożyć masę.
Piec w 150 stopniach do momentu gdy babka zezłoci się. Ja preferuję dłuższe pieczenie w niższej temperaturze, bo potrawy mięsno-warzywne bardzie przenikają swoimi smakami i aromatem.
Babka jest pyszna na gorąco i na zimno.
Można ją zamrozić a potem rozmrozić ( ale nie w kuchence) . Do kuchenki wstawiamy na kilka minut po rozmrożeniu.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz