Składniki:
2 duże i dojrzałe cukinie
dużo czosnku
dużo bazylii, cząbru i majeranku
2 papryki chili ( wcale nie będzie za ostro)
małe pomidorki
opcjonalnie kwiaty cukinii
Zaprawa:
1 szklanka octu jabłkowego
5 szklanek wody
5 łyżeczek soli
5 łyżek cukru
po 1 łyżeczce pieprzu w ziarenkach, ziela angielskiego, gorczycy, 5-6 listków laurowych
Sposób przygotowania:
Cukinię umyć
obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę
Posypać 1 łyżką soli, wymieszać i pozostawić na 2-3 godziny aby puściła sok.
Do wyparzonych słoików włożyć bazylię, czosnek oczyszczony i pokrojony w grube części oraz pokrojoną w paski paprykę chili.
Nałożyć cukinię lekko ugniatając.
włożyć kilka pomidorków cherry, przykryć cukinią. Lekko ugnieść i włozyć cząber, majeranek, chili i czosnek. Dodatków ma być dużo.
Zagotowaną i ostudzoną zalewą zalać cukinię , odczekać aż wsiąknie zalewa i uzupełnić. Można pomóc sobie przepychając widelcem.
Wytrzeć słoiki i zamknąć.
Pasteryzować 15 minut od zagotowania.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz