sobota, 28 lipca 2018

Pikle z cukinii z "włoską nutką"

Na prośbę mojej córci zrobiłam dzisiaj pikielki z cukinii. Całą noc zastanawiałam się jakie dodać dodatki. I wymyśliłam. Będzie włoski smak.

Składniki:

2 duże i dojrzałe cukinie
dużo czosnku
dużo bazylii, cząbru i majeranku
2 papryki chili ( wcale nie będzie za ostro)
małe pomidorki
opcjonalnie kwiaty cukinii




Zaprawa:

1 szklanka octu jabłkowego
5 szklanek wody
5 łyżeczek soli
5 łyżek cukru
po 1 łyżeczce pieprzu w ziarenkach, ziela angielskiego, gorczycy, 5-6 listków laurowych

Sposób przygotowania:

Cukinię umyć



 obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę


Posypać 1 łyżką soli, wymieszać i pozostawić na 2-3 godziny aby puściła sok.

Do wyparzonych słoików włożyć bazylię, czosnek oczyszczony i pokrojony w grube części oraz pokrojoną w paski paprykę chili.
Nałożyć cukinię lekko ugniatając.
włożyć kilka pomidorków cherry, przykryć cukinią. Lekko ugnieść i włozyć cząber, majeranek, chili i czosnek. Dodatków ma być dużo.
 Zagotowaną i ostudzoną zalewą zalać cukinię , odczekać aż wsiąknie zalewa i uzupełnić. Można pomóc sobie przepychając widelcem.
Wytrzeć słoiki i zamknąć.
Pasteryzować 15 minut od zagotowania.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz