piątek, 20 lipca 2018

Papryczaki.

Uwielbiam ciasto francuskie!!! Takie gotowe z marketu. Przygotowanie z niego kulinarnych cudeniek nie stwarza większych problemów.
Dzisiaj przygotowałam papryczaki. To moja nazwa . A są to koperty z paprykowym nadzieniem.

Składniki:

1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1/2 zielonej papryki
1 i 1/2  cebuli
2 ząbki czosnku
1/2 małego opakowania oliwek
kawałeczek ostrej papryczki
łyżka suszonych ziół ( oregano, bazylia, szałwia , cząber)
1 jajko
 kminek
1 opakowanie ciasta francuskiego


Sposób przyrządzenia: 

Paprykę oczyścić i pokroić.
Cebulę pokroić w grubą kostkę, podobnie czosnek
Papryczkę pokroić bardzo drobno.
Pokroić też oliwki


Na oleju przesmażyć cebulę i czosnek. Dodać paprykę i oliwki. Lekko podsmażyć. Nie rumienić.
Dodać zioła i troszkę soli. Ostudzić. 

Rulon ciasta francuskiego pokroić na 12 części.
Na środku każdego prostokąta położyć farsz.


Zawinąć. Przełożyć na wytłuszczoną blaszkę.
Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kminkiem.


Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. 
Po upieczeniu wyjąć i już można zjadać. Tylko uwaga bo są gorące. 


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz