Czy wiecie , że nasze pieczarki noszą też światową nazwę "champignon de paris". Ładnie , prawda? A dawno, dawno temu w witrynach paryskich sklepów garmażeryjnych widywałam pieczarki w sosie pomidorowym. I dzisiaj zaproponuję Wam zmodyfikowaną przeze mnie wersję tej potrawy. Składniki: 500g pieczarek . Muszą być zamknięte i białe. Świetne są takie małe, malutkie. Przecier pomidorowy w kartonie 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cząbru 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżka warzywka 1 łyzka masła 3 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
Pieczarki zamoczyć i szybko pędzelkiem oczyścić.
Jeśli mamy trochę większe pieczarki, to kroimy je na ćwiartki.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej z masłem. Wkładamy pieczarki i smażymy je do momentu aż wyparuje woda. Jeszcze kilka minut smażymy aby nabrały smaku i jasnobrązowego koloru. Pieczarki wykładamy do miski a na patelnię wysypujemy wszystkie zioła + warzywko i mieszając podsmażamy. Jaki piękny zapach roznosi się po kuchni!!! Dodajemy mąkę i jeszcze podsmażamy ciągle i dokładnie mieszając około 5 minut. Dolewamy przecier pomidorowy mieszając rózgą aby rozbić dokładnie kluchy. Dolewamy około 1 szklanki wody i dusimy przez 5 minut.
Wkładamy pieczarki i dusimy następne 5 minut.
Ja dzisiaj podaję z ugotowaną na sypko kaszą jęczmienną i surówką z sałaty lodowej ze szczypiorkiem i koperkiem w sosie majonezowo- jogourtowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz