poniedziałek, 23 lipca 2018

Pieczarki "prawie "po parysku

Czy wiecie , że nasze pieczarki noszą też światową nazwę "champignon de paris". Ładnie , prawda?
A dawno, dawno temu w witrynach paryskich sklepów garmażeryjnych widywałam pieczarki w sosie pomidorowym.
I dzisiaj zaproponuję Wam zmodyfikowaną przeze mnie  wersję tej potrawy.

Składniki:

500g pieczarek . Muszą być zamknięte i białe. Świetne są takie małe, malutkie.
Przecier pomidorowy w kartonie
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka cząbru
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżka warzywka
1 łyzka masła
3 łyżki oleju słonecznikowego
3 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Pieczarki zamoczyć i szybko pędzelkiem oczyścić.

Jeśli mamy trochę większe pieczarki, to kroimy je na ćwiartki.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej z masłem.
Wkładamy pieczarki i smażymy je do momentu aż wyparuje woda.
Jeszcze kilka minut smażymy aby nabrały smaku i jasnobrązowego koloru.
Pieczarki wykładamy do miski a na patelnię wysypujemy wszystkie zioła + warzywko i mieszając podsmażamy. Jaki piękny zapach roznosi się po kuchni!!!
Dodajemy mąkę i jeszcze podsmażamy ciągle i dokładnie mieszając około 5 minut.
Dolewamy przecier pomidorowy mieszając rózgą aby rozbić dokładnie kluchy. Dolewamy około 1 szklanki wody i dusimy przez 5 minut.

Wkładamy pieczarki i dusimy następne 5 minut.


Ja dzisiaj podaję z ugotowaną na sypko kaszą jęczmienną i surówką z sałaty lodowej ze szczypiorkiem i koperkiem w sosie majonezowo- jogourtowym.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz